3 Eylül 2014 Çarşamba

Evde Köy Ekmeği Nasıl Yapılır

Köy ekmeğini özlediyseniz uzaklara gitmeyi,heleki köye gitmeyi hiç beklemeyin.Evinizdeki turbo fırınlarda'da rahatlıkla köy ekmeği yapabilirsiniz.Hatta doğal ekmek yemek istiyorum diyirsanız sürekli bile yapabilirsiniz.Malzemeler :UnSuMayaTuz1 paket yaş maya veya dengi kuru mayayı bir kaseye koyup üzerini geçene kadar ,ortam soğuksa ılık su,sıcaksa normal su ve bir tatlı kaşığı şeker ekleyip 15 dakika mayanın kabarmasını bekliyoruz.Dilediğiniz kadar Unu yoğurma kabına döküp ortasını açıyoruz.Kabaran mayayı suyuyla birlikte unun ortasına döküyoruz.Tuzunu ekleyip suyunu yavaş yavaş ekleyerek yoğuruyoruz.Yoğurma işlemini unla su özleşene kadar yoğuruyoruz.Bu şekilde pişince çok daha iyi kıvamda olacaktır.Hamur elimize yapışacak cıvıklıkta olacak..Çok koyu kıvamda olursa pişince sert bir ekmek olur.Suyun yada unun fazla gelmesinden korkmayın.Un yada su ekleyince lezzetinden birşey kaybetmeyecektir.Yeterki yoğurma işlemini güzel yapın.Yoğurduğumuz hamurun üzerini kapatıp kabarmaya bırakıyoruz.Kabarınca tepsimize yağlı kağıt seriyoruz ve sıvı yağla kağıdı yağlıyoruz.(Eğer kağıdınız yoksa tepsiyi sadece sıvı yağla yağlayabilirsiniz).Yağladığımız tepsiye hamurumuzu yayıyoruz.İsterseniz top şeklinde küçük parçalarada hamuru bölebilirsiniz orası size kalmış.Ben hamuru tepsiye eşit şekilde yaydım.Tepsiye yaydığım hamurun üzerini elimi suyla islatıp sıvıyorum.Bu şekilde üzerinin daha iyi kızarmasını sağlıyorum ve hamuru tepside 15 dakika daha bekletiyorum..15 dakika sonra turbo firın kullanıyorsanız 175 _200 derecede pişiriyoruz.Eğer diğer fırınlardan kullanıyorsanız direk koyup pişirebilirsiniz.(Ben turbo fırında pişirdim).Üzeri ve altı kızarana kadar pişiriyoruz.Pişen ekmeğin üzerine elimizle su sürüyoruz ki kabuğu yumuşasın.Üzerini bir örtüyle kapatıp 10 dakika kadar dinlendiriyoruz.(Kabuğunu sert seviyorsanız su sürmeyebilirsiniz )Sonrasımı ?Sıcak sıcak İçerisine Trabzon tereyaği sürüp afiyetle yiyoruz :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder